Länkar
Ett hållbart arbetsliv
Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att främja hälsa. Om arbetsmiljön inte bara är bra utan även hälsofrämjande och bidrar till produktivitet gynnar det såväl enskilda individer, företagare och verksamheter som samhället i stort. Ingen ska behöva arbeta i en miljö där kränkande särbehandling, diskriminering och trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, förekommer.
Skapa en hållbar och inkluderande arbetsmiljö
Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och ska se till att arbetsmiljöarbetet ingår naturligt i verksamheten. Men många gånger finns brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. En hållbar arbetsmiljö kännetecknas bland annat av att arbetsmiljön är jämställd. Dessutom ingår arbetsmiljö som en del av hållbar utveckling och kan bland annat kopplas till delmål 8.8 i Agenda 2030.
En hållbar arbetsmiljö
En hållbar arbetsmiljö omfattar såväl organisatoriska, sociala, och fysiska förhållanden på en arbetsplats och är en viktig pusselbit i verksamheters strävan att nå de globala hållbarhetsmålen. En bra arbete inom arbetsmiljö bidrar dessutom ofta till att öka verksamhetens konkurrenskraft, oavsett bransch.
Vad är social hållbarhet?
Social hållbarhet blir en allt viktigare fråga. Särskilt för företag som vill ha en positiv påverkan på samhälle, miljö och medarbetare. Genom att fokusera på de sociala delarna av arbetsmiljön kan du se till att skapa rättvisa och jämlika arbetsvillkor för alla.
Framåt mot en hållbar arbetsmiljö
Nu kör Institutet för stressmedicin (ISM) igång datainsamling för projektet HAP - Att skapa hållbara arbetsförhållanden i praktiken.
OM GLOBALA MÅLEN
Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.
Frågor och svar om CSRD
Svaren i denna FAQ baseras på hittills presenterade förslag och kan komma att ändras. De som omfattas av EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, är stora företag samt små och medelstora noterade företag. Kravet på större företag förväntas dock att spilla över även på mindre företag.